Malatya’ya gelmiş geçmiş en iyi ve en verimli işlerin altına imza atan dönemin valisi Ulvi Saran tarafından 2010 yılında projelendirilen ve 2011 yılında Malatya’da start alan Uluslararası Kristal Kayısı Film Festivali, 3 yıldır yapılmayarak adeta unutturulmaya çalışıyor.
Altın Kayısı ismini daha önce Ermenilere kaptırmamızdan dolayı Kristal Kayısı ismi üzerinden projelendirilen Malatya Film Festivali, 10 yıl üst üste yapılarak ulusal ve global tanıtımıyla Malatya’ya ayrı bir prestij katmıştı.
YEŞİLÇAM’IN MİMARLARI BU ŞEHRİN EVLADI!
Türk Sinema Tarihinde 3 isim sayın deseniz bunlardan birinin şüphesiz Malatyalı Merhum Usta Sinema Oyuncusu Kemal Sunal olması, yine bir çok filmde birlikte rol aldığı başka bir Malatyalı Sinema Oyuncusu İlyas Salman gibi usta oyunculara ilave olarak, 2015 yılında aramızdan ayrılan usta sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, Melike Zobu, Oktay Kaynarca gibi bir çok isim ile gerek Yeşilçam gerekse günümüz sinema ve dizi sektöründe parlayan isimlerin olduğu bir şehirde kayısı festivalinden sonra olacaksa film festivali yapılmalıydı ki, Dönemin valisi Ulvi Saran vizyoner ve geniş ufuklu bakış açısıyla bu açığı kapatmış, bir çok sinema ve sanatçıdan yıllardır tebrik almıştı.
DEPREM BAHANE, VİZYONSUZLUK ŞAHANE!
Gerek son yıllarda peş peşe vali değişiklikleri, gerek vizyonsuzluk abidesi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er ve gerekse depremde ağır işleyen işler bu dev organizasyonu sümen altına ittiği gibi zihinlerden de unutturmaya çalışıyor. Madem deprem bahane o halde soruyoruz, Neden Kayısı Festivali yapılldı? Neden konserler ve müzikal etkinlikler yapıldı ve hala yapılıyor. Sinema sektörü bu ülkenin lokomotifi durumundadır. İnsanlar acılarını, sevinçlerini ve birkaç saatlik dünya dertlerinden kurtulma aracı olarak gördüğü sinema sektörü son yıllarda alabildiğince büyümüş, 10’un üzerinde dijital mecra kurulmuş ve milyonlarca insanı abone ederek film ve dizi gösterimini sağlıyor. "Bu şartlarda yok efendim deprem var, onca derdimiz var, kim film festivaliyle uğraşacak?" Gibi bahaneler bu şehre, merhum sinema ustalarına ve bu dev organizasyonu kurup bu seviyelere getirenlere büyük saygısızlıktır. Her ne pahasına olursa olsun bu organizasyon sürdürülmeli ve Malatya gibi sinema sektörüne yön belirleyen bir şehirle hak ettiği marka değerini yakalamalıdır. Fahri hemşehrimiz olan Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy'a bu konu ile gidilip boş dönüleceğini asla düşünmüyoruz. Gerek maddi, gerek manevi bakanımız bu fedekarlığı yapmıştır. Yapmayada devam edecektir.
Son olarak yine bu ayda ve 2021 yılında 10’uncusu yapılan Malatya Film Festivalinin mimarı eski vali Ulvi Saran adına özel bir ödül açılmış, kendisi de davet edilerek güzel bir ahde vefa örneği sergilenmişti. Ulvi Saran programda söz alarak şu sözleri sarf etmişti.
“Tekrar film festivali organizasyonuyla aranızda bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duydum. Film Festival komitesinin adıma tertiplediği Ulvi Saran Özel Ödülünden dolayı şahsıma gösterilen kadirşinaslıktan ötürü teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bundan 11 yıl önce bir fidan olarak dikmiş olduğumuz Malatya Film Festivali, bir sanat ağacı olma yolunda büyümeye devam ediyor. Bu sürdürülebilirliğin oluşmasında emeği geçen tüm şehir protokolüne, valilerimize, yerel idarecilerimize ve desteklerini esirgemeyen Saygı değer bakanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. “ dedi.
Kaynak: malatyadan.com
Yorum Yazın